Lymftaping

Lymftaping is een zeer veelzijdige tapetechniek waarbij ik gebruik maak van tape die de elasticiteit van de huid (bijna) evenaart. De tape ondersteunt het zelf herstellend vermogen van het lichaam zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

Door de tape op een specifieke manier aan te leggen wordt de huid opgetild. Er ontstaat een drukverlaging waardoor de onderliggende kleine bloed- en lymfevaatjes beter kunnen openen. Hierdoor wordt de afvoer van lymfevocht gestimuleerd en bindweefselproblemen en pijn worden verminderd.

Lymftape kan een aantal dagen blijven zitten en zo wordt de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd. Verder is  de tape huidvriendelijk en waterbestendig.

Lymftaping kan ik gebruiken ter ondersteuning van een MLD behandeling of als een op zichzelf staande behandeling.

Lymftaping en Littekenbehandeling

Bij verse, verharde en verkleefde littekens worden smalle strookjes tape als een raster over het litteken geplakt. De strookjes worden onder spanning van de huid aangebracht. Hierdoor wordt het litteken opgetild en wordt de vorming van lymfvaatjes onder het litteken gestimuleerd. Het weefsel gaat zich vernieuwen en wordt weer zachter.

Lymftaping bij littekens werkt goed:

  • na operaties bijv. buikwandcorrectie, keizersnede, borstverkleining en –vergroting, botbreuk
  • bij hematoom (bloeduitstorting) door uitwendig ‘geweld’, na een operatie, kneuzing
  • bij fibrose (verhardingen in het onderhuidse bindweefsel)